Första illern – vad behöver man?

iller-molle
Oavsett om man ska skaffa en hund, en fisk eller iller så behöver man som förstagångsägare skaffa sig en del tillbehör. Här tänkte jag gå igenom det viktigaste som man behöver när man ska få hem en illervalp. Man kan ju i princip ha hur mycket prylar som helst till sitt djur om man vill, men det brukar oftast bli så att man köper mer efter hand när man kommer på saker som man vill ha. Det här är ”grundpaketet” skulle man kunna säga.

Mat och vatten
Först och främst behöver man skålar till mat och vatten, och dessutom ett riktigt bra foder. Många illrar tycker om att gräva i matskålen och därför kan det vara bra att ha vatten i en flaska så att det inte blir utspillt eller smutsigt.

Sovplats
Illrar kan sova lite var som helst men de uppskattar ofta att ha en egen sovplats. Det behöver inte vara något avancerat utan man kan ta en låda och bädda med gamla t-shirts, kuddfodral, fleecetyg eller vad man nu har hemma.

Toalåda
Precis som katter så går illrar på låda. Detta är något man måste träna dem till, men man ska vara medveten om att det är olika svårt och att vissa illrar aldrig blir helt rumsrena. Flera lådor underlättar, och tänk på att kanten ska vara så låg att illern enkelt kan kliva i.

Koppel och sele
Illrar uppskattar att få komma ut, och då behöver man koppel och sele.

Leksaker
Leksaker är viktigt men behöver inte vara så svårt. Precis som kattungar så kan illrar roas av väldigt enkla saker. En stor låda fylld med bollar av tidningspapper är rolig att gräva och rulla runt i. Rör att springa i är en annan favorit.

Kommentarer är avstängda