Illeruppfödning

iller-masse
Jag heter Maria och Hungryferrets är namnet på min illeruppfödning. Att jag valde just det namnet beror på att jag är väldigt mån om vad jag utfodrar mina illrar med. Livslängden på en iller beror nämligen mycket på vilket foder den äter. Felaktigt foder orsakar sjukdomar och eftersom illern har en snabb ämnesomsättning kan sjukdomsförloppet gå mycket snabbt.

De flesta tamillrar äter torrfoder, antingen speciellt illerfoder eller ett kattfoder av bra kvalitet med hög proteinhalt. Om sammansättningen mellan protein, fett och mineraler är fel så kan illern inte tillgodogöra sig fodret, så det gäller att man är noga med vad erbjuder sin iller att äta.

Här på Hungryferrets får mina illrar äta en mix av högkvalitativt torrfoder som är speciellt anpassat för illrar, och BARF som betyder Biologiskt Anpassad Rå Föda. BARF ska likna illrars naturliga föda och därför får de till exempel kyckling, anka, möss, kanin och annat gott som vi får tag på – allt rått förstås. Det finns många hälsofördelar med att utfodra med BARF eftersom det trots allt är råa bytesdjur som illrarnas magar är gjorda för.

På Hungryferrets är det hälsan som är i fokus, och mitt mål med min avel är att få fram friska, sunda och långlivade illrar som dessutom har ett trevligt lynne – bra sällskapsillrar med andra ord!

Letar du valp?

Precis som hos hundar så kallas illrarnas avkommor för valpar, men ungefär där tar likheterna slut. En iller skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan hund och katt, men samtidigt är de också helt egna varelser som inte påminner om något annat djur.

De är nyfikna, livliga, tuffa och envisa. De är självständiga som katter men går också (till viss del) att uppfostra som hundar. De vill ha närhet och kärlek men kan samtidigt ha ett hett temperament. De har ett naturligt bitbeteende som de utövar både på andra djur och på människor och de vill gärna testa och utmana nya personer som de möter.

Du kan läsa mer om vad det innebär att ha iller som sällskapsdjur här i bloggen som är en kombinerad uppfödar- och privatblogg om livet med iller, och om du känner att du har det som krävs för att bli en bra illerägare så är du varmt välkommen att kontakta mig!