Illrar och barn?

En sak som är väldigt viktig att tänka på innan man skaffar iller är hur man kommer att hantera situationen om familjen förändras. Jag tänker naturligtvis på barn, och har man små barn eller planerar att skaffa barn så ska man tänka både en och två gånger innan man tar in en iller i hemmet. Illrar och barn kan gå väldigt bra ihop, men man måste ha en plan för vad som händer om så inte är fallet.

Det finns många skräckhistorier om illrar som har skadat barn (bland annat den här: http://www.expressen.se/nyheter/iller-bet-selma-nar-hon-lag-i-vagnen/), men som vanligt så är det förstås bara de historierna man hör om i media. De illrar som lever i harmoni med barn hamnar inte i tidningen. Trots det är det ändå väldigt viktigt att man faktiskt förstår att illrar är rovdjur som dessutom har ett naturligt bitbeteende.

Man bör aldrig lämna en iller och ett litet barn oövervakade, och det är förstås väldigt viktigt att man lär barn hur man hanterar djur på rätt sätt. Man ska också komma ihåg att det aldrig är illerns fel om den attackerar ett barn utan det är den vuxna som är ansvarig för situationen. Men trots det så händer ju olyckor ibland.

Vad jag vill säga med det här är inte att man måste lägga sin dröm om en iller på is tills barnen är femton, men man måste tänka till innan hur man kommer att hantera situationen med barn och iller och man måste ha en plan B om det inte fungerar. Man kanske exempelvis löser det genom att skaffa ett illerrum där barnet inte får vara. Ibland är omplacering sista utvägen.

Kommentarer är avstängda