Lite om skötsel

Att ha ett djur innebär att man har ett ansvar att ta hand om det, och det gäller både de roliga och de lite tråkigare sakerna men som ändå är nödvändiga, som till exempel att göra rent toalådan. Hygienen är viktig för att hålla bakterier och sjukdomar borta. När det gäller skötsel av illrar så finns det en del saker som man ska tänka på, men jag vill börja med att säga att alla djur är individer och det som är nödvändigt för en kanske inte alls stämmer in på en annan. Om man tar hundar som exempel så finns det de som måste få sina klor klippta varje vecka medan andra sliter sina klor naturligt och kanske aldrig behöver klippas. Så man måste alltid se till sin egen iller och vad den mår bäst av.

Illerns klor får inte bli för långa och bör klippas då och då. Bakklorna växer långsammare så de behöver inte klippas lika ofta. Det brukar vara enklast att klippa när illern sover djupt eftersom de inte brukar uppskatta kloklippningen. En annan sak som måste hållas efter är öronen. Illrar kan få väldigt smutsiga öron och detta kan leda till klåda och infektioner, så det gäller att man håller rent. Även tänderna kan bli smutsiga och en del ägare använder små djurtandborstar för att hålla rent. Man kan också låta veterinären göra rent med jämna mellanrum.

Det är viktig att man vänjer illern (så gott det går) att tolerera den här typen av skötsel så att det förhoppningsvis kan bli en naturlig rutin istället för en jobbig och tråkig stund.

Kommentarer är avstängda